KD Extra műanyag (PVC) bordásfalú gravitációs csatornacsövek
KD Extra műanyag (PVC) bordásfalú gravitációs csatornacsövek

A KD-EXTRA PVC csatornacsövekből és idomokból gravitációs csatonarendszerek szerelhetők, melyek ipari és kommunális szenny- és csapadékvíz elvezetésére szolgálnak. A KD-EXTRA csőben gravitációsan vezetett szennyvíz hőfoka maximum 60C lehet. Ilyen körülmények között, állandó üzemeltetés mellett éllettartamuk minimum 50 évre tehető. A KD-EXTRA csatornacsövek és idomok az agresszív talajokkal és a kommunális szennyvízben előforduló mikroorganizmusokkal szemben ellenállóak, gyökér-benövésekkel szemben védettek és teljesen vízzáróak. A csövek gyűrűmerevsége min. 8 kN/m2.


KD-EXTRA csatornacső kialakítása:
A cső belső felülete sima, míg a külső felülete hullámos, amely az érintkező felületeken össze van heggedve. A hullám zárt, körbefutó üreget tartalmaz. A csövek kívül hullámos tokkal vannak ellátva. A gumigyűrűt a cső végétől számított második hullámvölgybe kell helyezni.
KD-EXTRA csatornacsövek szerelése, földbe fektetése:
- csődarabolás: ugyanazon eszközökkel történhet, mint a KG csatornacső esetében, kézi ún. rókafarkú (2-3mm fog-osztású) fűrésszel, gépi gyorsdarabolóval egyaránt. A KD-EXTRA csöveket minden esetben a hullámvölgy közepén kell vágni úgy, hogy ne sérüljön meg.
- gumigyűrűs szerelés: a csatlakozó csővéget és a tokot minden szennyeződéstől gondosan meg kell tisztítani. Ezután a speciális tömítőgumi profilt a csővégtől számított második hullámvölgybe el kell helyezni. Meg kell győződni arról, hogy a gumiprofil jól helyezkedik el a mélyedésben és nincs megcsavarodva. Olyan helyeken, ahol rossz talajviszonyok, fektetési körülmények, stb. állnak fent, javasoljuk két gumigyűrű alkalmazását. Ilyen esetben a második és a harmadik hullám közé kell elhelyezni a gumigyűrűket. Ezt követően a tok belső felületét kenőszappannal be kell kenni, majd a csövet a szokásos segédeszközökkel ütközésig be kell tolni.

- ágyazatkészítés: a csővezeték gondos beágyazása az egész vezetékrendszer hosszú élettartamát garantálja. Az árokfenék talajának függvényében dönthető el, hogy szükséges-e alsóágyazatot készíteni. Ez elkerülendő, ha az altalaj jó teherbírású, sima, gyökér- és kőmentes, szemcses és Dmax<20mm. A fennsík tömörítését azonban ilyen esetben is el kell végezni. Minden egyéb esetben alsó ágyazatot kell készíteni, melynek minimális vastagsága 10cm, szikla és köves altalajoknál minimum 15cm. Ágyazati anyagként jól tömöríthető, szemcsés szerkezetű vagy enyhény kötött csomómentes talajok alkalmazhatók, a maximális szemcseátmérő Dmax<5mm. Ezt az ágyazati anyagot kell alkalmazni a csőzónában, amely a cső felső síkja felett 30cm-ig terjed. A csőzónában réteges elterítés és csak réteges (150mm) kézi tömörítés végezhető.
- földvisszatöltés és tömörítés: a munkaárok földvisszatöltésekor a csőzóna fölötti szelvényekben is körültekintően kell eljárni. A kitermelt talaj felhasználható, amennyiben az alkalmazástechnikai kézikönyvben megadott és tervező által rögzített értékre rétegesen (250mm) tömöríthető. A csőárokban gépi tömörítés kis röpsúlyú géppel az ágyazati zóna felett megengedett.
- ágidomok és nyeregidomok beépítési szabályai megegyeznek a PVC KG idomokra vonatkozó előírásokkal.

Szilárdság

SN8 gyűrűmerevség: 200, 300, 400, 600, 800, 1000 mm
SN4 gyűrűmerevség: 300 mm

Csőrendszer összeépítése

A kettősfalú csövek végén a bordaközbe elasztikus illesztő gyűrűt kell elhelyezni. Síkosító bekenésével, a tokrész ráhúzásával a csövek egymáshoz illeszkednek. A csövek és idomok csatlakoztatók egymáshoz műanyag, vagy hagyományos aknákhoz. Szükség esetén hegeszthető, ragasztható.

Szivattyú - Wikipedia | Csap - Wikipedia | PVC - Wikipedia
Plastfer Kft.2143 Kistarcsa, Szabadság út 56/I.
+36-30/210-54-02 | plastfer@invitel.hu |
www.plastfer.hu                                                                            ÁRLISTA | KAPCSOLAT| SZÁLLÍTÁS | TELEPHELY